Okke medisch

Begin 2015: Als we onze Okke in een paar woorden willen neerzetten, dan horen daar in elk geval de woorden beschouwend, rustig, eigenzinnig, sportief, lief en trouw bij. Hij is nogal ongecompliceerd en ondanks dat, misschien wel dankzij dat;-) een échte Drent. Een tijdje geleden vonden we, dat Okke een bepaalde matheid over zich had die we niet vertrouwden. Hij had zijn Okke-momenten, maar toch……er wás iets. Na overleg met dokter Kim, onze dierenarts,  werd er eerst een poep-onderzoek gedaan. Okke legde namelijk enórme hopen en ook dát was anders dan anders. Uit dat eerste onderzoek kwam niets bijzonders en dus werd de volgende stap gezet: bloedonderzoek. We kregen ’s avonds een telefoontje: de bloedwaardes van de alvleesklier, die normaal minder dan 200 zijn, zaten bij Okke tegen het plafond: zijn alvleesklierwaarde was 760. Er werd ons aanbevolen een echo te laten maken om kunnen achterhalen wat er met Okke’s alvleesklier aan de hand was. In de universiteitskliniek in Utrecht werd Okke, na een intake gesprek met ons en een fysiek onderzoek bij hem, meegenomen voor de echo. Dat zou zo’n 20 minuten gaan duren. Er werd bij de echo een restant van een cyste gevonden op de alvleesklier en die cyste is waarschijnlijk de oorzaak geweest van die hoge bloedwaardes. Inmiddels zijn die waardes via 220 een paar weken geleden, gezakt naar nu 95. Pppppppfppfppppppt,  wat een opluchting…….     

   

So far so good;-)

De echo bij Okke duurde alleen wel iets langer dan gepland.  Hij heeft een kleine drie kwartier in alle rust op de tafel gelegen, geen roesje, niks. Een soort ‘áf’ en dan heeeeeeeel lang;-) Ze hebben met z’n allen lang gezocht naar Okke’s rechternier en uiteindelijk hebben ze niets gevonden. Zelfs geen litteken of pliepeltje van iets wat ooit een rechternier zou kunnen zijn geweest…… De nier-specialist, die er inmiddels bijgehaald was, kon niet anders concluderen, dan dat Okke, door een poets van de natuur, met alleen een linkernier geboren is. Gelukkig kunnen honden (en mensen) heel goed leven met één nier; Okke is daar het levende bewijs van;-) Hij wordt omschreven als een zeer gezonde, mooi gebouwde, sterke vertegenwoordiger van het ras , die bovendien in topconditie verkeert.  Natuurlijk hebben we meteen gevraagd naar het vererven van dit soort ‘poetsen’ van de natuur. Okke heeft tenslotte inmiddels elf nakomelingen uit twee nestjes rondlopen. Na een paar dagen kregen we een telefonisch consult. Er is in de geschiedenis van de Drentsche Patrijshond niets te vinden, dat er op wijst, dat er reden is om ons hier zorgen over te maken. Áls er al Drenten met één nier rondlopen of hebben rondgelopen,  dan is dat tot nu toe nooit opgemerkt. De specialisten zien dan ook geen redenen om alarmbellen te laten rinkelen. Ook zijn er veel te veel positieve zaken aan Okke om hem, vanwege die ene nier uit de dek te halen. We hebben een duidelijk advies gekregen: “leef jullie Drenten-leven vooral op jullie manier verder. Met het canicrossen, met de cursussen, met alle aandacht, die jullie tot nu toe aan jullie hondjes hebben gegeven en met de vrijetijdsbesteding zoals jullie die samen met de honden gewend zijn. Okke vaart er immers wél bij……..”

Zo gaan we dat dus ook doen. Voor ons verandert er helemaal niets. We vinden het zelfs wel een grappig idee;-) Het effect van de cyste is helemaal vanzelf voorbij gegaan. Als wij geen actie hadden ondernomen, hadden we niets geweten. Niets van de cyste, maar ook niets van het ontbreken van die ene nier……. Ach, dan kunnen we nu onze kop In het zand steken en doen alsof er niets aan de hand is. Maar wij vertellen liever de waarheid en kunnen daarna nog steeds zeggen, dat er niets aan de hand is. Uiteraard zijn de eigenaren van Blossom en Nouska ingeseind over dit gegeven. Ook de eigenaren van de pups uit Okke’s nesten zijn ingeseind. Ook de fokkers van Okke zijn natuurlijk op de hoogte gebracht. Verder zijn alle gegevens doorgestuurd naar de Vereniging De Drentsche Patrijshond en zullen op den duur opgenomen worden in zooeasy. 

Rest ons nog te melden, dat we net als altijd, onze honden goed zullen blijven observeren. Bij het ouder worden van Okke zullen we hem extra in de gaten houden ten aanzien van zijn nier. Dat wordt bij oudere honden vaak een kwetsbaar punt en Okke is door zijn ene nier kwetsbaarder dan de gemiddelde Drent. In de zomer van 2018 is er een compleet onderzoek geweest naar de waardes van en het functioneren van Okke’s ene nier. Er zijn géén problemen gevonden, alles is oké met hem. We gaan dat onderzoek nu elke zomer herhalen……  Voor vragen, commentaar, op- en/of aanmerkingen meld u aub zich via het email adres okke@dagboekvaneendrent.nl of spreek ons gerust aan op bijvoorbeeld een canicross wedstrijd, wandeling of show.

Ook de controle van 2019 heeft geen bijzonderheden opgeleverd. Alles doet het nog prima 😉