Shows......

chronologisch lezen? Dan van onder naar boven ^

>>De enige show, die we de afgelopen jaren met onze honden lopen, is de clubmatch van de vereniging VDPH. Áls we thuis zijn;-) Dit jaar waren we thuis en dus hebben we Okke en Abe ingeschreven. Abe liep mee in de open klasse en kreeg een mooie Zeer Goed. En een keurig rapport. Allemaal positieve kenmerken aan onze jongste, die goed liep en zeer vriendelijk was en dus waren we er heel blij mee; met zijn gedrag, zijn houding en zijn rapport plus beoordeling. Okke hadden we ingeschreven in de veteranenklasse: hij is per slot acht jaar. Tot onze grote verrassing koos de keurmeester Okke als beste van de veteranengroep en verdiende onze Okke daarmee dus zijn eerste punt voor een mogelijk veteranenkampioenschap. Nou is Okke al Nederlands en internationaal showkampioen en twee keer Nederlands canicrosskampioen. Dat is al een aardig palmarès, maar wie weet kunnen we er over een tijdje nog een kampioenschap aan toevoegen....Het begin is er;-) 

Hier een paar geweldige foto's van Sjoukje (heel erg dank je wel, Sjoukje!!), gemaakt in Dieren op 16 juni j.l. Een blije Abe, een beker voor Okke en onze mannen samen in de bench. Ken nèt ;-)))

  

>>Vanaf 2011 hebben we heel wat shows gelopen. Vooral met Okke, die inmiddels Nederlands en Internationaal showkampioen is. Met Abe hebben we op shows eigenlijk gehaald, wat we nodig hadden en heel veel shows lopen we niet meer. We hebben op al die shows eindeloos veel gesproken met fokkers en dekreu eigenaren en er vooral geleerd om heel goed naar Drentjes te kijken; naar hun bouw en hun gangwerk......minder naar de wit/bruin verdeling of de al dan niet aanwezige bles op de kop;-) Leuk hoor trouwens, die showtitels van Okke, maar we vinden Okke's canicross titels (Nederlands kampioen '13 en '16) eigenlijk veel meer zeggen over onze werklustige en sportieve reu! Een jaar of drie geleden hebben we wel eens gekscherend tegen elkaar gezegd, dat er eigenlijk nog maar één ding was, dat we mét en vóór onze sportieve en actieve reu zouden wensen. Maar voor de 'Hond van het jaar show' in Amersfoort moet je hond uitgenodigd worden.....daar mag je je hond alleen maar showen, als die hond iets bijzonders heeft gedaan op een show. Op 22 mei van dit jaar (en het verslag staat nog iets verderop hieronder) heeft Okke dat bijzondere bereikt. Hij werd op de Jachthondenshow op Papendal niet alleen de Bob (de beste van het ras) en de nummer één bij de Nederlandse rassen, hij werd in rasgroep 7 zelfs derde....En die derde plek heeft dus een uitnodiging voor de 'Hond van het jaar' show opgeleverd;-))))) En natuurlijk hebben we Okke ingeschreven. Op 15 januari 2017 mag Richard met Okke die heel bijzondere show gaan lopen. Daar zijn we al ontzettend trots op. Dat is voor ons echt een heel mooi show-hoogtepunt. Nog veel bijzonderderderderder is, dat Okke's zusje Fardau ook al eens op die show heeft gelopen. Fardau was clubwinnaar en onze fokster Inge heeft Fardau voor mogen brengen in, ik meen, 2014. En nu drie jaar later staat er weer een Fan de Indo-Anjoho hond op dat bijzondere podium. Zo heel veel Drentjes zijn er nog niet geweest op die bijzondere show en we zijn er maar wat trots op, dat onze Okke bij dat zeer selecte gezelschap mag horen. 

>>De clubmatch van de Vereniging de Drentsche Patrijshond werd dit jaar op zaterdag 11 juni gehouden; wij maakten toen samen met onze Drentjes onze geweldige trip door Scandinavië, dus zat er voor ons helaas geen clubmatch in dit jaar..... Of toch? Toch naar een clubmatch...?? Ja, dat kan tegenwoordig. Er is namelijk naast de Vereniging de Drentsche Patrijshond ook een Drentsche Patrijshond Club Nederland. “Alles voor het ras” zullen we maar zeggen..... Die DPHCN organiseerde een clubmatch op zaterdag 10 september. Dus hoefden we niet lang te piekeren en schreven we onze hondjes in voor die club-clubmatch. Okke in de kampioensklasse en broers Abe en Duko in de open klasse. Duko logeert gezellig een weekje bij ons en ging dus gewoon mee. Eerst maar de hondjes, daar gaat zo’n clubmatch per slot over. Abe kreeg een keurige ZG en wordt door keurmeester Wellens als een middelgrote Drent gekenmerkt. Hoera!! Abe is bevorderd!!!! ;-) Verder heeft hij een vriendelijke expressie, is zijn bouw oké, maar komt hij, vooral in zijn gangwerk, nog erg jeugdig over. Onze kleine man heeft nog heel wat tijd nodig. Abe is dus een echte laatbloeier. Vinden we prima! Ook broer Duko wordt als middelgrote Drent omschreven, met ook een vriendelijke expressie en goede bouw. Plus 'voortreffelijk gangwerk'..... Voor Duko was er een Uitmuntend in de open klasse. Hij mocht dus later op de dag in de erering verschijnen.  Helaas bleef het bij dat ‘verschijnen’. De tien beste reuen werden nog eens bekeken, maar mochten niet hun gangwerk tonen....Jammer, want daar ligt Duko’s kracht. Duko werd helaas niet bij de beste vier gekozen. Okke stond zijn mannetje in de kampioensklasse met een mooie Uitmuntend en kwam 's middags met een keurige vierde plaats de erering uit.  Okke wordt in zijn rapport omschreven als een 'vriendelijke, wijze en rastypische Drent'. We zijn heel blij met de drie rapporten van onze twee kerels en onze logé. Bazen Annebet en Irene zijn al net zo blij met de U en het rapport voor hun 'young lord' Duko!!

We hebben het warm gehad gisteren, dat voorop! Weinig schaduw te vinden op de velden, maar gelukkig hadden we een tarp mee en konden we ons eigen beschutte plekje maken. Later zijn we met Inge en Douwe (de Alpha's van onze Okke) en Tanja en haar vader (ook eigenaren van een Fan de Indo-Anjoho pup) naar de bomenrand verhuisd, waar ondertussen een flinke strook schaduw was gekomen. De hondjes hebben zich prima gedragen; natuurlijk waren Fardau en Ziiva zeer interessant en moesten vooral onze twee jongsten zich af en toe even uitsloven, maar er was weinig misbaar. Ook met Defcon, een volle broer van Ziiva ging het prima. Er was nóg een broer en zus combinatie: Fardau en Okke zijn immers volle zus en broer. En zo was het met de broertjes Duko en Abe een heel gezellige familie bijeenkomst.
En de clubmatch van de DPHCN? Er waren 121 honden ingeschreven. En als je dan de gegevens in de catalogus even goed bestudeert, zie je dat er van die 121 honden nog geen 30 waren, die een bepaalde naam NIET in de eerste lijn van hun stamboom hebben staan..... En zo had het helaas meer weg van een onderlinge wedstrijd. Overigens werd Sammy-Flo Lynde van de Bezelhonk zaterdag de grote winnaar. Hetzelfde teefje, dat op 11 juni de clubmatch van de vereniging heeft gewonnen...... Er is nog hoop......hoop ik;-) 
 
En dan nog wat uitleg bij de foto's: Abe en Duko stonden naast elkaar in de open klasse; dus was er een logistiek probleem. Onze lieve vriend Wietze loste dat probleem op en hij heeft Duko in de eerste keuring geweldig laten lopen. Heel erg -dank je wel- Wiets!! Op de tweede foto krijgt Richard voor Abe een bruine rozet voor de Zeer Goed, Duko is trouwens totaal niet geïnteresseerd. Op de derde foto heeft Alpha Inge ondertussen een groene rozet voor Duko's Uitmuntend....en daarin heeft Duko dan weer wel belangstelling. Op de vierde foto staat Richard met Okke en beker bij bordje 4. Een keurige vierde plaats in de kampioensklasse;-)
   
En dan nog dit: Fardau kreeg een keurige U, maar werd niet bij de top 4 geplaatst in haar klasse. Ziiva kreeg een keurige ZG en Defcon kreeg een heel mooie Uitmuntend en werd als vierde geplaatst in zijn klasse! Proficiat, Inge en Douwe; Tanja en vaderTanja. Iedereen trouwens gefeliciteerd met de behaalde resultaten, ik zou het bijna vergeten......
 

>>Zondag 22 mei 2016 werd op Papendal in Arnhem de Jachthondenshow gehouden. Een buitenshow......Eigenlijk de beste plek om je Drentjes te showen en dus hadden we Okke en Abe ingeschreven. Gelukkig viel de regen best mee en was het een prima temperatuurtje, maar wat waren we blij met de partytent en de tarp, die maakten dat we redelijk droog konden blijven. Het werd een zeer bijzondere dag. Héél bijzonder. Om te beginnen werd Okke de beste in zijn klasse en daarna de beste reu. In de slotronde tegen het beste teefje koos daarna keurmeester meneer Arxhoek weer voor Okke. Okke werd de BOB. Daar ben je dan al ongelooflijk happy mee😊 Daarna kwamen de ere-keuringen. Marry en Richard brachten in de fokkerijklasse vier Dreske Kwinne hondjes voor: Gioya, Jaycee, Abe en Duko. Keurmeester Mevrouw Sluiter zette onze Drentjes op een prachtige tweede plaats. Fantastisch!!! Vooral voor Jolanda en Marry Huijsman, de fokkers. Daarna moest Richard met ruim dertig Bobs de ring in voor de keuring van rasgroep 7. Dat is meestal de ring in...en er weer uit. Okke werd bij de beste zes geplaatst, daarna in de beste vier en werd uiteindelijk in die groep door keurmeester meneer Kips op plaats drie gezet........Uitzonderlijk!! Een Drent in de top drie. Ónze Drent in de top drie. En dan was er nog een keuring van de Nederlandse rassen en daarin zette keurmeester meneer Rutten Okke op de eerste plek. Het hield niet op. Geweldig om zo iets mee te mogen maken! En aan al die dierbare mensen om ons heen: Dank je wel voor jullie support en lieve woorden!

Het meest trots zijn we op het totale plaatje van gisteren. Okke lijkt me duidelijk😊 Blossom kreeg een 'dikke dikke U', woorden van de keurmeester. Duko werd 4e in zijn ronde en Gioya zelfs tweede met elk een geweldige U. Jaycee en Abe kregen een prachtige ZG. Vier Dreske Kwinne hondjes werden tweede in de fokkerijklasse.  En er waren nog meer successen in de ere-keuringen voor de Drentjes: veteraan Jordie werd tweede in de goed bezette veteranenronde en er werden ook nog twee Drentjes (Bram en Benthe) tweede in de koppelklasse ..........Het was een zeer bijzondere dag 😊 Hier zijn tot slot nog de rapporten van onze heren. Blij mee👍

Okke: prachtige reu voor 6 jaar. Prima hoofd, goed lichaam. Mooie functionele hoekingen voor / achter. Goede borstpartij. Prima vacht en bevedering. Mooi werklustig totaalbeeld. 1 Uitmuntend, CAC BOB

Abe: 2 jaar. Moet qua lichaam, gedrag nog verder ontwikkelen / volwassen worden. Hond is betastbaar, maar onvoldoende vrij. Prima ontwikkeld lichaam. Gaat met ruime, vlotte pas. Toont in gangwerk zijn ware kwaliteit. Zeer goed.

Op de foto's de prijzen van 22 mei: Okke werd de Bob, derde in rasgroep 7 en eerste in de Nederlandse rassen

      

 >>We zijn in de afgelopen vijf jaar op een behoorlijk aantal hondenshows geweest met onze Drentjes. Door heel Nederland, maar ook in het buitenland, met name in Finland en Duitsland. Natuurlijk is de showwereld een merkwaardig fenomeen en we zetten heus bij een heleboel zaken vraagtekens, maar de basis waarop we naar een show gaan is een heel simpele…. We betalen voor het oordeel van de keurmeester en uiteraard mag hij of zij een andere mening over Okke of Abe hebben dan wij;-) Okke heeft op de shows ondertussen genoeg punten gehaald om zich Nederlands showkampioen te mogen noemen. En omdat hij op de shows in Finland en Duitsland ook telkens punten scoorde, is Okke inmiddels ook Internationaal showkampioen. Naast die twee titels heeft Okke ook nog de EJW'11 titel..... Hij kreeg die op de Eurodogshow in Leeuwarden in 2011, toen hij 16 maanden oud was. De keurmeester zei letterlijk (en helaas kregen we het keuringsverslag niet op papier): dit kan een tophond worden. En zo werd Okke dus de Euro jeugd winner (EJW'11). Om meteen even te relativeren: de dag voor de Eurodogshow werd door een andere keurmeester gezegd, dat Okke een veel te brede kop heeft..................... Het blijft een persoonlijk gebeuren;-) So be it!!

Vrij en vriendelijk gedrag. Uitstekend karakter. Prettig ringgedrag. Natuurlijk staat er in alle rapporten, die we op shows kregen, van alles over het exterieur van Okke ( prima lichaam, mooie rastypische reu, goede staartaanzet, manlijk hoofd, goed gedragen oor, wat ruime lip, mooi oog), maar die kleine aanwijzingen ten aanzien van de aard van Okke zijn voor ons het allerbelangrijkste!

Abe is inmiddels ook een aantal keren op shows geweest. Hij heeft zijn uitmuntend en zeer goed ook al binnen. In de rapporten van Abe staat telkens hetzelfde: allemaal positieve reacties op zijn bouw, ogen, ooraanzet, staartaanzet, kop, noem maar op. Met dan aan het eind ook telkens dezelfde negatieve opmerking: ik zag deze reu graag iets hoger op zijn poten staan...... Klopt, onze Abe is een prachtige, maar lage reu. Nou moet dat mannetje nog twee worden, in maart dit jaar, en moet hij dus absoluut nog een groei doormaken, maar of dat ook de hoogte in zal gaan.....? We wachten het maar af. Abe staat inmiddels in de boeken als een middelgrote reu.

 

 


in elkaar gevioold door Selma;-)