Canicross

chronologisch lezen? Dan van onder naar boven^

######******######

In Tourves in zuid Frankrijk was op zondag 5 maart een canicrosswedstrijd....en wij hadden veertien dagen vakantie gepland. Dus werd het snel duidelijk en reisden we puur op ons gemak richting Tourves. We vonden in Peynier, op zo'n 25 km van de locatie een geweldig leuke camping, bleven daar een paar nachten staan en gingen op zaterdag op parkoersverkenning. In de strooooooooomende regen. Het parkoers lag op het privé terrein van Chateau Lafoux; een geweldig mooi plekje..... Langs velden lavendelbollen, velden wijnranken, heel apart. Gelukkig werd het op zondag in de ochtend beter weer. Om 9 uur begonnen de bikejorers aan hun wedstrijd. Een kleine 40 starters, die om de 15 seconden het parkoers werden opgestuurd. Wat een ongelooflijke dynamiek en wat een ongelooflijke pret bij elke deelnemer! Om 10 uur werd gestart met de canicross: elke minuut werd een golf van 30 man weggeschoten. Vanwege een late inschrijving startte Richard in de vierde groep en dat was een behoorlijk nadeel. Het werd een hele inhaalrace. Maar uiteindelijk kwamen Richard en Okke behoorlijk voorin aan de eindstreep. Scratch werd Richard zelfs achtste! En in zijn categorie werd Richard heel stoer eerste...... Voor de organisatoren een hele opsteker: achterin starten wordt al jaren door veel deelnemers als een nadeel genoemd....Richard bewees het tegendeel. En daar werd op facebook veel aandacht aan besteed;-)

Richard kreeg een enorme beker, een tas met allerlei cadeautjes, een zak voer en een lekker flesje wijn. En een interview;-) En uiteraard de vraag of we volgend jaar weer terugkomen......we zullen zien!!

 

######******######

Met al het gevogel aan de website heeft deze bladzijde een beetje achterstand opgelopen. Dus meteen maar even goed maken;-) Twee wedstrijden zelfs. Op zondag 27 november was er een canicross wedstrijd in Spaarnwoude. Een thuiswedstrijd bijna. Dus geen aggelijk vroege wekker en geen uuuren in de auto. Een kwartiertje rijden voor ons dit keer. Spaarnwoude is een schitterend parkoers op, langs en om een wielerbaan, waarbij je voor de langere afstanden (de bike en de cross) twee maal rond moet. En dat brengt altijd wat problemen met zich mee. De hond ziet de finish, ziet een groep mensen staan, maar wordt dan naar rechts gestuurd, want hij moet er langs voor een tweede rondje. En dat doen ze niet allemaal van harte;-) Toch zijn er ook honden zo ontzettend gefocust op wat de baas zegt of roept, dat ze zonder te twijfelen, zonder ook maar één seconde in te houden, dóórgaan. Heel bijzonder om te zien. Richard maakte vandaag zijn debuut op de step. Samen met Abe haalde hij een niet onverdienstelijke vierde plek. Richard was er hartstikke happy mee. Natuurlijk werd er ook gecanicrosst: op de cross had Richard ingeschreven met Okke en op de run met Abe. Het werd een enorme strijd op de cross tussen de nummers één en twee; uiteindelijk won Pieterjan met Bono het nipt van Richard en Okke. Er zat welgeteld één tel tussen de twee heren;-) Op de run werd Richard met Abe ook tweede; hartstikke knap, als je bedenkt dat beide heren dat parkoers eerder die dag al gestept hadden. Na de wedstrijd waren we deze keer snel weg.....verjaardag vieren. 

     Met dank aan de fotografen Naomi de Ronde en Johan Hollander.

Twee weken later was er een wedstrijd in Gasselte in Drenthe. Wel een aggelijk vroege wekker en wel uuuren in de auto. Voor de mannen dan. Mij leek het slimmer om deze keer over te slaan. Het is soms gewoon nodig je verstand te gebruiken..... Richard ging rond half 7 's morgens de deur uit en kwam rond half 9 's avonds weer thuis. Een dagje Drenthe;-) Een topdagje Drenthe! Richard liep de cross deze keer met Abe; en ze werden keurig tweede. Op de run met Okke werd Richard al net zo keurig derde. De wedstrijd in Gasselte was de laatste in de Prins Challenge, een totaalklassement over een aantal wedstrijden in het hele jaar en leverde dubbele punten op. In die Prins Challenge werd Richard met de heren uiteindelijk derde op de run en zelfs eerste op de cross. Wat een geweldige resultaten over het hele jaar behaald!! Klasse!

Komende zondag 18 december is er nog een afsluitende wedstrijd in Bergschenhoek. Of Richard daar aan de start zal staan, hangt even af van een heel mooi Drentenmeisje;-) Wieske is namelijk loops en het kan dus een heel andere klus worden voor Okke.......

######******######

Arnhem, 13 november 2016. De canicrossgroep Arnhem organiseert samen met CCNL het Nederlands Kampioenschap canicross; met drie onderdelen: bikejoren, steppen en canicrossen. Richard heeft ingeschreven voor de korte run (2,2 km) en de lange cross (5,3 km). Op de lange mag Okke met hem mee en Abe start op de korte. Er zijn in totaal zo'n 200 deelnemers. Voor het NK wordt de startvolgorde geloot; wel zo eerlijk;-) Richard start op de lange als 15e en heeft er samen met Okke goed de sokken in. Ze halen een gemiddelde van 16,81 km per uur over die 5,3 km. Op de korte run start Richard als 25e en samen met Abe lopen ze een gemiddelde snelheid van 17,13 km per uur. Als alle gegevens verwerkt zijn, blijkt de combinatie met Abe op de korte run op een keurige derde plaats geëindigd te zijn in het NK. Achter Rob en Rien is het weer een R1R2R3 podium😀 Op de lange blijkt Richard zelfs de snelste Nederlander te zijn en samen met Okke mag hij zich Nederlands Kampioen noemen. Rivaal Pieterjan wordt tweede met zijn pointer Bono en Marco wordt met zijn Catootje, ook een Drentje;-) keurig derde in het NK.  En zo staan er dit jaar drie Drentjes op het podium bij het NK. Wat ontzettend gaaf! 

     Nederlands kampioen op de cross: Richard  en Okke.  Op de run wonnen Richard en Abe brons.....

######******######

Zullen we het maar een EK-afterparty noemen;-)? In elk geval was er een groepje, dat na het EK doorreisde naar de wedstrijden in Hürtgenwald in Duitsland, behoorlijk dicht tegen de Nederlandse grens en dus een mooie stop op weg naar huis. Weer op de stake out met z'n allen, weer behoorlijk koud en weer behoorlijk veel pret.... In totaal deden er negen Nl'ers mee; vier op de bike: Ard, Dan, Natasja en Pauline; één op de step: Mies en vier op de canicross: Olga, Judith, Jacob en Richard. En Jessica, Willem en ik liepen weer met hesjes, water en honden te slepen;-) Op zaterdag waren de eerste wedstrijden. Na de start eerst een behoorlijk vlak stuk door een bos en landerijen. Daar werd ontzettend hard gebiked, gestept of gelopen. Op een gegeven moment een bocht naar links en dan steil naar beneden een motorcrosskuil in; een ongelooflijk technisch en lastig deel. Na de eerste runs stond de NL-club er ongelooflijk goed voor: 1 x eerste, 2 x tweede en 4 x derde........

's Middags werd de kindercanicross gehouden. Zo leuk om te zien, al die enthousiaste deelnemers! Bij de meisjes werd Judith keurig tweede. Bij de jongens werd Jacob eerste; voor hem nu een mooie eerste plaats, na zijn zilveren plek op het EK. De eerste podiumplaatsen voor kamp Holland waren een feit;-)

 

In de avond werd de nachtrun gehouden: Richard moest twee keer in het donker de korte lopen. Eerst met Abe en later met Okke. Een mooi gezicht hoor, met al die vuurkorven en lichtjes, maar over dat zware en modderige parkoers in het donker.....ik vond het maar matig. Richard en de Drentjes vonden het ge-wél-dig en ze werden sneller en sneller;-) De korte run werd tot twee keer toe binnen de tien minuten gecanicrosst; in het pikkedonker!! Ën Richard behield zo op beide lijsten de derde plaats!!

 

Op zondag waren de laatste races. Richard startte al erg vroeg, met Abe om half negen en met Okke om 9 uur. Olga was op zaterdag gevallen, maar bleek op zondag toch lekker te kunnen lopen. Petje af, Olga!! Vanaf tien uur waren de bikers aan de beurt en Mies startte op de step als laatste van de NL-club. We waren rond twaalf uur klaar. Vuil, modderig, bekaf en uitgelaten blij: Dan behield zijn eerste bike-plaats (al kwam hij lopend met zijn fiets en lijn in de knoop over de finish) met Ard op een keurige derde plek. Nastasja werd tweede en Pauline derde op de bike; achter Jule waren zij echt 'the best of the rest ;-)'. Mies werd op de step keurig tweede en Richard bleek zijn derde plekken op de cross met Okke en op de run met Abe te hebben behouden. 

  

De podiums waren gehoorlijk oranje gekleurd....en dat we daar ruim drie uur op moesten wachten, maakte eigenlijk niet zo heel veel uit. Het zonnetje scheen, er was genoeg snaai- en drinkwerk en we hebben ons op de heuvel prima vermaakt;-))) Bedankt allemaal voor een heerlijke afsluiting! En dan bedoel ik niet de hap bij de 🍟🍴🍔  

  

=====******======

Het canicross-zwaartepunt van het jaar: het Europees kampioenschap in Nové Mesto na Morave in Tsjechië. De Nederlandse delegatie had deelnemers in het canicrossen, het steppen en het bikejoren. We waren dus ook met een grote groep afgereisd naar het geweldige complex waar de wedstrijden werden gehouden. Wij hadden er een vakantie van kunnen maken en waren dus een week voor de wedstrijd al aan het rondkijken in het toen nog stille biathlon stadion. Eerst een paar dagen heerlijk rustig gekampeerd en rond gekeken in Nové Mesto na Morave en de geweldig mooie omgeving. Op woensdag zijn we naar de stake out verhuisd. En daar werd het drukker en drukker. In totaal deden er meer 650 atleten mee......het werd dus errug druk😉Het werd het bekende riedeltje: trainen, slapen, eten, trainen, slapen, eten, trainen. Donderdag moesten de honden gekeurd worden. Ook al deed Abe niet mee, hij liep wel op het terrein rond, dus moesten beide heren bekeken worden. Na alle greysters en andere canicross reuzen waren de artsen zeer verrast een paar Drentjes te zien. Ze hebben tot ieders hilariteit geprobeerd de rasnaam uit te spreken, maar dat was te lastig 😉De mannen werden goedgekeurd en dat werd met roze verf bevestigd😃

Vrijdagavond was de officiële opening met onder andere de binnenkomst van de atleten. Echt geweldig om te zien. En op zaterdagochtend barstte het sportgeweld los. Alle bikejorers en steppers (op volgorde van de categorieën) op 30 seconden van elkaar en de canicrossers op 15 seconden. En dat liep als een goed geoliede machine. Fantastisch om te zien. Op de fiets en de step deden de atleten twee maal het lange parkoers. De lopers deden zaterdag de korte run van ruim twee kilometer en op zondag de lange van ruim 5. Er werden ontzettend snelle tijden neergezet met dus waanzinnige snelheden.... Er waren bij de bikers gemiddelde snelheden van meer dan 30 km per uur😲 En de snelste steppers deden er amper een minuutje langer over..... 

Ook door de canicrossers werd erg hard gelopen op het zware, heuvelachtige parkoers. Voor de Hollanders was het een lastig parkoers, dat moeilijk te trainen is in Nederland. Maar wat vond iedereen het ongelooflijk stoer over dit parkoers mee te kunnen doen aan een EK! En uiteindelijk ging de Nederlandse delegatie met 5 medailles naar huis. Drie keer brons: voor Carlien en Klaas in de bikejoring en voor André bij de veteranen 3 in het canicrossen. Zilver was er voor Jacob bij de jongens in de canicross  en goud was er voor Hester in de jongste damesklasse canicross. Waanzinnig knap gedaan alle vijf👏👏👏👏👏 Uiteraard verdient elke deelnemer een dikke pluim voor zijn prestatie!!! Bij deze 🌾 En trouwens níet alleen aan de deelnemers ook aan de 'persoonlijk assistenten' 😆  We hebben wat lopen sjouwen met shirts, broeken, water, tuigjes.....En mijn heren? Op zaterdag werden Richard en Okke keurig 18e in hun klasse en op zondag 19e. Overall 19e in hun klasse. Knap, gewoon knap.

Het was een bijzonder gebeuren daar in Tsjechië,  waar we ongelofelijk van genoten hebben.  Dank jullie wel allemaal.....

   

======******======

Op zaterdag 24 september werd het canicross-seizoen geopend in Ermelo. Richard had er ontzettend veel zin in. Zoveel, dat we er een gezellig weekendje van hebben gemaakt. Vrijdag hebben we op ons gemak onze Nugget opgehaald en zijn naar een camping in Ermelo gereden. Richard is gaan helpen bij het opbouwen van het parkoers en ik ben met Okke en Abe op bezoek gegaan bij dierbare Drentenvrienden in Putten. Zij zijn de eigenaren van Duko, die nog niet zo heel lang geleden bij ons heeft gelogeerd. Altijd leuk om onze drie mannen (vader en twee zonen dus;-) samen te zien. Altijd genoeg om over te praten en van te genieten. Je pastaschotel was al net zo genieten, Annebet;-) 

  Foto's zijn van Irene

Op zaterdag liep Richard met Okke de lange cross. Het was wat warm, maar Okke had er al net zoveel zin in. Hij heeft het hele eind prima getrokken en uiteindelijk werden de mannen derde in hun klasse. 's Middags was de korte run, die Richard met Abe liep. Niels zocht nog een hond voor de korte en Okke mocht met Niels mee. Richard en Abe werden keurig tweede in hun klasse; Niels werd met zijn leenhondje Okke zelfs eerste in zijn klasse.... Ongekende klasse van alle heren!! Het was werkelijk geweldig.... Ik heb enorm genoten van de wedstrijd en heerlijk met de canicrossclub en Drentenlieden bijgekletst. Volgende week treffen we de canicrossers weer in Arnhem; daar is een speciale bijeenkomst in verband met het Europees kampioenschap volgende maand. Dat EK gaat vast een heerlijke trip worden!! Op de foto's: Rich met Okke op de cross, Rich met Abe en Niels met Okke op de run. En daarnaast onze heren in diepe rust;-)

   

Na de wedstrijd was het wel 5 minuten rijden naar ons onderkomen. Daar hebben we nog heerlijk genoten van het mooie weekend. Op zondag heeft Richard nog wat achterstallig onderhoud gepleegd;-)  Oh, enne die Drent die zaterdag nog aan een paaltje gebonden stond........, was gelukkig toch door de eigenaren meegenomen ;-))))))  Tot volgende week allemaal!!!

            

======******======

Zo heel langzamerhand kruipen we richting het canicross-seizoen 2016-2017. Afgelopen zondag 18 september is Richard met de twee heren naar Balen, België gereden voor een eerste canicrosswedstrijd. Het belangrijkste van die wedstrijd was zien, of onze kleine man Abe ondertussen klaar is voor het echt grote werk. Abe mocht op de lange afstand starten. En dus nam Okke de korte run voor zijn rekening. Beide honden deden het super: een geweldige inzet van begin tot eind en in een prima veld eindigde Richard met beide honden in de top 5: vierde met Abe en vijfde met Okke. Keurige resultaten en Richard was er zeer content mee.  Hieronder een paar mooie foto's van die wedstrijd; ze zijn gemaakt door Ludo Daems. Met Abe op de lange cross, met Okke op de korte en daarna drie heren aan het uitlopen......  Komend weekend is de aftrap van de Nederlandse wedstrijden: zaterdag is de wedstrijd in Ermelo. Altijd een leuke en gezellige wedstrijd.  En daarna wordt het heel erg uitkijken naar iets heel bijzonders en spannends. Er gaat een behoorlijk grote NL vertegenwoordiging naar het Europees Kampioenschap Canicross, dat dit jaar in Nové Mesto na Morave in Tsjechië  wordt gehouden. En Richard gaat daar ook starten. Hoe en wat op dat EK met de heren Drenten??? Dat is nog even afwachten; vanwege een heel bijzondere reden😉, maar da's weer een heel ander verhaal😆

  

======******======


in elkaar gevioold door Selma;-)