Canicross

chronologisch lezen? Dan van onder naar boven^

######******######

We hebben de afgelopen maanden al heel wat canicross wedstrijden gehad. En geen eentje gemist;-) Vaak hebben we er een heerlijk weekend in onze NuggetKip van kunnen maken: in Echt bijvoorbeeld en in Geleen, hoe bijzonder was dat: op mijn geboortegrond...... Soms was het heel bizar: kamperen en canicrossen in Emmen op de politiecross en dan door schitterend winterweer naar Arnhem rijden, waar we nèt de Nugget in 15 cm verse sneeuw hadden geinstalleerd, toen het bericht kwam dat de wedstrijd was afgelast (héél verstandig). Dan dus toch maar naar huis rijden. Twee wedstrijden lekker dichtbij: de Night Beach Cross in IJmuiden; alleen de sluizen even over en dan een geweldige wedstrijd over het strand en door de duinen in het donker. De wedstrijd in Spaarnwoude was ook weer een succes; altijd een gezellig gebeuren. Toen kwam de AAA wedstrijd in Spa: Richard wilde er graag heen, ik had een andere afspraak die ik niet wilde missen. Oplossing: Richard heeft heerlijk warm twee nachten in de auto geslapen op de stake out. Gelukkig is de 'bende van ellende' niet zo ellendig als ze zich graag voordoen en hebben ze perfect voor hem gezorgd ;-) Het afgelopen weekend was de canicrosskaravaan in Bruinisse. Heerlijk weer, beetje koud voor de mensen aan de kant, maar de atleten en hun honden hadden het knap warm. Daar getuigen deze plaatjes van:

 

We hebben net onze reservering gedaan voor het weekend van 7 en 8 april voor de volgende AAA wedstrijd in Helden, Limburg. Wij hebben er weer zin in.

Oh, en de totale winst voor Richard in de canicrosswedstrijden tot nu toe in 2018 (da's vanaf de wedstrijd in Geleen):   3 x eerste plek, 2 x tweede plek, 3 x derde plek en 2 x vijfde plaats. Alles op de step en op de lange of korte cross met Okke, Abe en leenhond Sammie.... 

######******######

Het Nederlands kampioenschap canicross is elk jaar weer een wedstrijd, waar Richard echt naar uit kijkt, Dit jaar werd het in het Brabantse Zeeland (een klein plaatsje in de buurt van Uden) georganiseerd. Op het programma stonden twee canicrossen: de lang cross van ongeveer 5 km en de korte run van ruim 2 km; dan is er het bikejoren, op het parkoers van de lange cross; en ook nog het steppen, op het parkoers van de korte run. En natuurlijk was er de funrun en voor de kinderen de kidsrun. Richard had een paar dagen vrij kunnen nemen om dat weekend heen en dus reden we op vrijdagochtend naar camping De Heische Tip in Zeeland om daar het hele weekend te gaan genieten. En dát werd het, geníeten!! Om te beginnen werkte het weer ongelooflijk mee. Veel zon, lekker frisse temperaturen en alleen 's nachts een keer flink wat water, zodat het parkoers er toch nog een beetje spannend bij lag;-)

Richard heeft het hele weekend hand- en spandiensten geleverd bij het uitzetten, opbouwen en weer afbreken van het parkoers. En bereidde zich ondertussen voor op drie starts. Met Abe wilde hij meedoen aan het steppen; met Okke op de lange cross en met leenhond Sammy op de korte run. Abe maakte een zeer gretige indruk en samen met Richard heeft hij een geweldige wedstrijd gestept. Richard was trouwens al net zo gretig; hij heeft de film van dat stepavontuur met Abe maar zónder geluid op zijn facebookpagina gezet;-))) Al heel snel werd via internet bekend gemaakt, dat Richard met Abe op een prachtige tweede plek is geëindigd. Een kleine twee seconden achter Ard van Dijk en Augusta. En op de derde plek in het NK eindigde Dirk Berghout met Thommy. En dan wel alle eer aan Peter Dingemans, die met Chasse sneller was dan alle drie de podiumheren, maar ja, Peter is ne Belg, dus die moet van de hoogste tree af bij het NK;-) Richard had zijn eerste doel bereikt: een podiumplek bij het steppen; een mooie zilveren medaille.

  Start en finish met Okke

Een uurtje later stond Richard aan de start met Okke voor de lange cross. Okke start een heel stuk rustiger dan Abe. Waar Abe staat te blaffen en enthousiast rondjes gaat draaien, blijft Okke rustig staan en pas bij "Víjf, víer, dríe, twéé, één, GO" blaft ie een paar keer en begint dan meteen fanatiek met Richard aan de wedstrijd. Dit hele jaar doet Richard al mee in de heel sterke Veteranen 2 klasse en hij wist dat een podiumplaats een heel lastige klus zou worden met al die snelle oude mannen..... Toch kregen ze het voor elkaar!! Achter Egon Meuleman met Kysia en Jan Knopert met Pablo werden Richard en Okke keurig derde. Dus toch een podiumplaats en deze keer een mooie bronzen medaille.

   Vóór de start, start en finish met Sammy

De laatste wedstrijd van de dag, voor Richard dan, werd de korte run. Deze keer ging hij die met Sammy doen. Richard heeft al een paar keer met Sammy aan wedstrijden mee gedaan. In Ermelo en in Hürtgenwald in Duitsland. En elke keer liepen ze mee aan de top....... Het werd een licht zenuwachtig gedoe. Om te beginnen is Sammy nog erg jeugdig enthousiast en als je die niet rustig houdt, dan is die al heel wat energie kwijt. En verder zijn Sammy's bazen, Pauline en Willem, ook best een beetje gespannen voor zo'n wedstrijd, dus het heeft allemaal wat extra's. Vlak na de start nam Sammy een enorme sprong, hij zette er als een malloot de sokken in en al op de eerste kilometer had de combinatie een paar eerdere starters ingehaald. Richard kon enorme passen maken, dat was op afstand goed te zien. Tot op het laatste rechte eind was de inzet van Sammy optimaal en iedereen was heel erg benieuwd naar de uitslag. Richard won samen met Sammy de Veteranen 2 klasse met behoorlijke overmacht. En in de scratchuitslag (waarbij alle deelnemers op tijd worden gezet) bleken ze zelfs de tweede tijd te hebben gelopen..... Het podium had trouwens dezelfde namen als bij de lange cross, alleen de volgorde was anders: Richard op één, Egon op twee en Jan op drie. 

  Rich met zijn 3 maatjes. Pauline met haar gouden Sam

We hebben een geweldige zondag beleefd daar in het Brabantse Zeeland. Drie medailles in drie kleuren en drie zulke geweldige teammaatjes voor Richard..... We hebben heerlijk op ons gemak nagenoten op De Heische Tip en waren maandag rond het middaguur weer thuis..... Richard voor de derde keer Nederlands Kampioen..... Ppppfpfffft. Nou alleen ergens in februari/maart Sammy een keer naar Beverwijk proberen te halen. Die verdient zijn huldiging op het stadhuis natuurlijk ook:-)

Aan alle winnaars en deelnemers een hartelijk gefeliciteerd met jullie prestatie! En dan vooral een recht hartelijk dank-jullie-wel aan elke vrijwilliger, die er aan heeft meegewerkt dit kampioenschap mogelijk te maken. Het was een mooi NK!!

######******######

In het voorjaar van 2017 rijden we eerst langs Herent in België voor een gezellige canicrosswedstrijd (waar Richard voor zijn drie starts een fles Cava verdient) en rijden we de dag erna richting Frankrijk voor een volgende canicrosswedstrijd: de meerdaagse Jura'Chien. Schitterende plek en een schitterend parkoers, maar helaas té schitterend weer. Richard heeft alleen de ochtend-wedstrijden gelopen, omdat het toen nog redelijk koel was. Voor de avond-wedstrijden was het voor de Drentjes veuls te warm. Gelukkig vonden we veel verkoeling aan het meer. Daarna werd het aan het canicross front erg rustig.....Qua wedstrijden dan hè;-) 

    

Op 30 september waren de eerste wedstrijden na de zomerstop in Ermelo. Richard deed aan drie onderdelen mee: de step met Abe (daar werden ze uiteindelijk 2e), de cross met Okke ( 1e!!) en de run met leenhondje Sammy (2e). Het was de eerste keer dat Richard met Sammy van Pauline en Willem in een wedstrijd startte en dan meteen een podiumplek..... Hm, dat smaakte naar meer. Toen werd de afspraak gemaakt elkaar na twee weken weer te treffen in Duitsland om dan door te reizen naar Hürtgenwald voor de "motorkuil"canicross. 

En dus stond er een uitgebreide 'bende van ellende' groep vanaf dinsdag op een camping bij Gillenfeld om heerlijk te trainen met de hondjes en de verhalen te horen van het EK in Italië. Wij waren daar dit jaar niet daar toe gegaan, maar de harde kern natuurlijk wel. Na twee dagen trainen rond een kratermeer reden we op donderdag door naar Hürtgenwald en zochten daar een plek op de stake out. De wedstrijden op zaterdag en zondag waren weer ongelooflijk mooi, gaaf en spannend. De bikejorers (Pauline/Sky, Willem/Mac en Ard/Blade) en de steppers (Mies/Jowy en Richard/Okke) reden elke dag een lange cross over het zware parkoers. Technisch al heel erg pittig en op zondag extra zwaar vanwege de vochtige, klevende modder. Heel wat kilo's van die prut bleven aan de fietsen en steps plakken. Mies heeft zelfs met haar vingers de modder van haar step moeten peuteren, want die liep telkens vast.....

In het canicross gebeuren liep Richard de lange met Abe en de korte met Sammy. Drie afleveringen: zaterdag in de ochtend, de wat giezelige, stikdonkere avondloop en dan op zondag weer in de ochtend. Het werd een geweldig succes. In hun klasses werden Ard eerste en Pauline en Willem elk tweede. Richard werd in de step tweede, met Abe eerste en met Sammy eerste. Mies werd ondanks de modder-problemen op korte afstand van het podium knap vierde. Op zondag kwam de familie Winkler nog gezellig langs: Jacob, zowel als Judith werden keurig eerste in hun kinder-klasse en papa Sebastian won de goede doelen loop...... En dan meld ik ook Natasja nog, die keurig in het biken in haar klasse tweede werd. Het werden weer behoorlijk oranje podiums;-)

We namen drie medailles en heel wat modder mee richting huis;-) En een ongelooflijk trots en tevreden gevoel. Niet alleen om die medailles, maar vooral om wat Richard met die jonge puber Sammy in heel korte tijd al heeft bereikt. Bedankt Pauline en Willem voor dat ongelooflijk mooie cadeau: het royaal en vol vertrouwen uitlenen van jullie jongste viervoeter! Goud waard......

  vlnr: Ard, Willem, Richard, Pauline, Jacob, Sebastian en Judith.

 

######******######

In Tourves in zuid Frankrijk was op zondag 5 maart 2017 een canicrosswedstrijd....en wij hadden veertien dagen vakantie gepland. Dus werd het snel duidelijk en reisden we puur op ons gemak richting Tourves. We vonden in Peynier, op zo'n 25 km van de locatie een geweldig leuke camping, bleven daar een paar nachten staan en gingen op zaterdag op parkoersverkenning. In de strooooooooomende regen. Het parkoers lag op het privé terrein van Chateau Lafoux; een geweldig mooi plekje..... Langs velden lavendelbollen, velden wijnranken, heel apart. Gelukkig werd het op zondag in de ochtend beter weer. Om 9 uur begonnen de bikejorers aan hun wedstrijd. Een kleine 40 starters, die om de 15 seconden het parkoers werden opgestuurd. Wat een ongelooflijke dynamiek en wat een ongelooflijke pret bij elke deelnemer! Om 10 uur werd gestart met de canicross: elke minuut werd een golf van 30 man weggeschoten. Vanwege een late inschrijving startte Richard in de vierde groep en dat was een behoorlijk nadeel. Het werd een hele inhaalrace. Maar uiteindelijk kwamen Richard en Okke behoorlijk voorin aan de eindstreep. Scratch werd Richard zelfs achtste! En in zijn categorie werd Richard heel stoer eerste...... Voor de organisatoren een hele opsteker: achterin starten wordt al jaren door veel deelnemers als een nadeel genoemd....Richard bewees het tegendeel. En daar werd op facebook veel aandacht aan besteed;-)

Richard kreeg een enorme beker, een tas met allerlei cadeautjes, een zak voer en een lekker flesje wijn. En een interview;-) En uiteraard de vraag of we volgend jaar weer terugkomen......we zullen zien!!

 

######******######

Arnhem, 13 november 2016. De canicrossgroep Arnhem organiseert samen met CCNL het Nederlands Kampioenschap canicross; met drie onderdelen: bikejoren, steppen en canicrossen. Richard heeft ingeschreven voor de korte run (2,2 km) en de lange cross (5,3 km). Op de lange mag Okke met hem mee en Abe start op de korte. Er zijn in totaal zo'n 200 deelnemers. Voor het NK wordt de startvolgorde geloot; wel zo eerlijk;-) Richard start op de lange als 15e en heeft er samen met Okke goed de sokken in. Ze halen een gemiddelde van 16,81 km per uur over die 5,3 km. Op de korte run start Richard als 25e en samen met Abe lopen ze een gemiddelde snelheid van 17,13 km per uur. Als alle gegevens verwerkt zijn, blijkt de combinatie met Abe op de korte run op een keurige derde plaats geëindigd te zijn in het NK. Achter Rob en Rien is het weer een R1R2R3 podium😀 Op de lange blijkt Richard zelfs de snelste Nederlander te zijn en samen met Okke mag hij zich Nederlands Kampioen noemen. Rivaal Pieterjan wordt tweede met zijn pointer Bono en Marco wordt met zijn Catootje, ook een Drentje;-) keurig derde in het NK.  En zo staan er dit jaar drie Drentjes op het podium bij het NK. Wat ontzettend gaaf! 

     Nederlands kampioen op de cross: Richard  en Okke.  Op de run wonnen Richard en Abe brons.....

=====******======

Het canicross-zwaartepunt van het jaar 2016: het Europees kampioenschap in Nové Mesto na Morave in Tsjechië. De Nederlandse delegatie had deelnemers in het canicrossen, het steppen en het bikejoren. We waren dus ook met een grote groep afgereisd naar het geweldige complex waar de wedstrijden werden gehouden. Wij hadden er een vakantie van kunnen maken en waren dus een week voor de wedstrijd al aan het rondkijken in het toen nog stille biathlon stadion. Eerst een paar dagen heerlijk rustig gekampeerd en rond gekeken in Nové Mesto na Morave en de geweldig mooie omgeving. Op woensdag zijn we naar de stake out verhuisd. En daar werd het drukker en drukker. In totaal deden er meer 650 atleten mee......het werd dus errug druk😉Het werd het bekende riedeltje: trainen, slapen, eten, trainen, slapen, eten, trainen. Donderdag moesten de honden gekeurd worden. Ook al deed Abe niet mee, hij liep wel op het terrein rond, dus moesten beide heren bekeken worden. Na alle greysters en andere canicross reuzen waren de artsen zeer verrast een paar Drentjes te zien. Ze hebben tot ieders hilariteit geprobeerd de rasnaam uit te spreken, maar dat was te lastig 😉De mannen werden goedgekeurd en dat werd met roze verf bevestigd😃

Vrijdagavond was de officiële opening met onder andere de binnenkomst van de atleten. Echt geweldig om te zien. En op zaterdagochtend barstte het sportgeweld los. Alle bikejorers en steppers (op volgorde van de categorieën) op 30 seconden van elkaar en de canicrossers op 15 seconden. En dat liep als een goed geoliede machine. Fantastisch om te zien. Op de fiets en de step deden de atleten twee maal het lange parkoers. De lopers deden zaterdag de korte run van ruim twee kilometer en op zondag de lange van ruim 5. Er werden ontzettend snelle tijden neergezet met dus waanzinnige snelheden.... Er waren bij de bikers gemiddelde snelheden van meer dan 30 km per uur😲 En de snelste steppers deden er amper een minuutje langer over..... 

Ook door de canicrossers werd erg hard gelopen op het zware, heuvelachtige parkoers. Voor de Hollanders was het een lastig parkoers, dat moeilijk te trainen is in Nederland. Maar wat vond iedereen het ongelooflijk stoer over dit parkoers mee te kunnen doen aan een EK! En uiteindelijk ging de Nederlandse delegatie met 5 medailles naar huis. Drie keer brons: voor Carlien en Klaas in de bikejoring en voor André bij de veteranen 3 in het canicrossen. Zilver was er voor Jacob bij de jongens in de canicross  en goud was er voor Hester in de jongste damesklasse canicross. Waanzinnig knap gedaan alle vijf👏👏👏👏👏 Uiteraard verdient elke deelnemer een dikke pluim voor zijn prestatie!!! Bij deze 🌾 En trouwens níet alleen aan de deelnemers ook aan de 'persoonlijk assistenten' 😆  We hebben wat lopen sjouwen met shirts, broeken, water, tuigjes.....En mijn heren? Op zaterdag werden Richard en Okke keurig 18e in hun klasse en op zondag 19e. Overall 19e in hun klasse. Knap, gewoon knap.

Het was een bijzonder gebeuren daar in Tsjechië,  waar we ongelofelijk van genoten hebben.  Dank jullie wel allemaal.....

   

======******======

 


in elkaar gevioold door Selma;-)